Velek Domonkos tudósítása a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny döntőjéről

2017. április 24-én került megrendezésre a Könyves Kálmán Gimnáziumban a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny. Ezen a napon a 7-8. évfolyamos tanulók látogattak el iskolánkba, egy írásbeli és egy szóbeli fordulón kellett részt venniük.
„A verseny több célból jött létre. Egyrészt a könyvtárhasználat jóval több, mint amit az emberek általában erről tudnak, hiszen egy jól felszerelt könyvtárban már internet is van”-mondta a verseny országos szervezője, Tolnai József.
A díszteremben tartott megnyitó után a diákok a könyvtárba indultak, ahol hamarosan kezdetét vette az írásbeli megmérettetés.
Egy rövid tájékoztatót követően a versenyzők nekiláttak a kapott feladataiknak, ezalatt Tolnai József ismertette velünk a modern könyvtárak funkcióját és lehetőségeit:
„A könyvtárat mi úgy értelmezzük, mint olyan adatbázist, ahonnan mindenféle tudás beszerezhető, akár papír alapon, akár digitális formában. Nemcsak könyveket és folyóiratokat lehet használni, hanem minden versenyző számára ott van a lap-top, amin egyrészt a különböző adatbázisokat igénybe tudja venni, másrészt természetesen az iskola online katalógusát is, mert ma már minden modern könyvtárnak van online katalógusa.”
Az írásbeli befejezése után a versenyzők az énekteremben kialakított büfében gyülekeztek. Bár több mint egy óráig dolgoztak a feladaton, abban mind egyetértettek, hogy kevés volt a rendelkezésre álló idő, így senki sem tudta befejezni a versenyt. „Ha bent ültél volna, talán rövidebbnek tűnt volna”-jegyezte meg egyikük. Egy lány fel is szólalt az ügyben:
„Szerintem a feladat alapötlete jó volt, egy 200 évvel ezelőtt élt embert kellet meghívnunk egy mai bankettre, aki akkor 15-16 éves volt. A kapcsolatairól kellett beszélni, hogy kiket ismert, ami nekem tetszett, meg érdekes volt. Megtudtam a választott emberemtől, Deák Ferencről rengeteg dolgot, és az ismeretségi köréről, így bővíthettem a tudásomat. Ami viszont nem tetszett benne, hogy kevés idő állt rendelkezésünkre, így nem tudtuk rendesen befejezni.” –a többiek helyeslően bólogattak. „Ezért először arra gondoltam, hogy nagyon rosszul sikerült, de így fogalmam sincs.”
Egy kis pihenés után egyesével hívták őket a szóbeli próbatételre. Az egyik visszatérő versenyző, Ferenczi Sebestyén így fogalmazott:
„Egy kicsit más érzés van bennem, mint az írásbeli előtt. Szerintem teljesen kiszámíthatatlan, hogy milyen kérdések lesznek.”
Az unatkozó diákok különféle képpen ütötték el az időt, a sorukra várakozva. Beszélgetni kezdtek, barátságok szövődtek. Mások csöndesen sétálgattak, olvastak, de volt, aki a zongorához ülve adott magánkoncertet a jelenlévőknek.
Bár a diákok az ország különböző részeiről érkeztek Újpestre, megtalálták a közös hangot.
„Zalaegerszegről jöttem, szeretek Pestre járni, ez pedig egy országos verseny, így büszkeséggel tölt el, hogy részt vehetek rajta. Eléggé vonz a könyvek világa, mert olvasni szoktam, sokat. Most vagyok itt másodszor, de nem gondoltam volna, hogy idáig eljutok az első alkalommal. Akkor éreztem a megyei döntőt, hogy elég jól sikerült, de nem hittem, hogy ennyire jó lett. Szeretnék javítani az eredményemen, így, hogy már van benne egy kis tapasztalatom –mondta Ferenczi Sebestyén.
Mivel gazdagodik egy ilyen verseny győztese, mit adhat neki és az összes résztvevőnek ez az élmény?
„Három forduló van, egy iskolai, megyei, és ez itt az országos döntő, három forduló alatt gyakorlatilag több, mint ezer versenyzőt mozgat meg a verseny.
És az a tudat, hogy ezerből ebben a tanévben én voltam a legjobb, az azt gondolom, hogy eleve már egy főnyeremény. Természetesen pénzjutalom is van, 50 ezer forintos könyvvásárlási jutalmat kap, például az első helyezett.  Mindenféle hosszú időtartamon keresztül tartó verseny győztesének lenni, az önmagában egy nagyon nagy boldogság, egy jó érzés. Ez természetesen szubjektív dolog, de szerintem ez az egyik legfontosabb. Mégis, a részvétel is fontos ezen a két napon, egyfajta jutalom, nem csak azért, mert nem kell suliba járni, ezen a hétfőn-kedden, ami természetesen egy normális tanítási nap. A vidékiek számára nyilván egy érdekes dolog Budapest meglátogatása, de a helyieknek is tudunk olyan programokat mutatni, amire nem biztos, hogy egyébként eljutnának, mint például a Könyves Kálmán Gimnázium csillagvizsgálója.”-fejtette ki hosszan Tolnai József a témát.

A bejegyzés kategóriája: Verseny
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .