Válogatás újdonságainkból

oroszlánkórusAz Oroszlánkórus a bátorság könyve. Történeteit a ritmus élteti, az elbeszélések szereplői zenével győzik le a félelmet és a gyászt, megtanulnak erőt venni a szerelem és a sóvárgás fájdalmán. Minden mondatban ott lüktet a zene, szól a dzsessz, a latin ballada, a kőkemény hevimetál vagy a bécsi újévi koncert keringője, dübörög a manele és a koreai csajpop, kihangosodik a szívverés vagy a futó lábak dobogása. A lendületes történetekben a zene esélyt ad az ellenállásra, segít abban, hogy vállaljuk a sorsunkat, gyerekek legyünk a felnőttek között, vagy otthont keressünk egy idegen országban.
 

a vége  "Egy fotográfus története, aki… Nem: egy férfi története, aki… Nem: egy szerelem története, ami… Vagy több szerelem története, amik egymással… Vagy egy ország története, ami… Na hagyjuk. Ez a regény megad mindent, amit egy regény adhat: igazságot, őszinteséget, atmoszférát, mesét. Meg mindehhez még valamit, amit Bartis Attila rajongói már ismernek: az érzelmek olyan elképesztő erejű sodrását, ami magába ránt, és nem ereszt. Mindegy, hogy az olvasó mániákusnak tartja-e Szabad Andrást, vagy pedig halálosan beleszeret, mindenképpen azt érzi, csak úgy érdemes élni, ahogy ő: ezen a hőfokon. Az ilyen szereplőt nevezzük főhősnek. Vele kell menni.”
(Kemény István)

nényeiEz a könyv azoknak szól, akiknek gyöngybetűkkel teleírt füzetében különböző színekkel alá vannak húzva a címek, és kiemelő filccel jelölve a megtanulandó fogalmak. Akik a kötelező olvasmány kifejezés elhangzásakor heveny undort éreznek, és azonnal internetes összefoglalások, meg Kötelezők röviden című kiadványok után néznek, akik a memoriterek magolása közben szitkozódnak, és a költő meg a tanár édesanyját emlegetik. Nényei Pál középiskolai tanár és drámaíró épp az irodalom történetét írja: kamaszoknak!

 

szamóca-lányokNégy kislány a főszereplő Kertész Erzsébet regényében: Zsófi, Eszter, Márta és Mari. Tizennégy évesek, most végezték a nyolcadik osztályt, készülnek a végtelenül hosszú, utolsó közös vakációjukra. Szeretnének együtt maradni, egy kis kereset is jól jönne, munkát vállalnak hát a Béke Áruház szigligeti üdülőjében, a Szamócában. "A dolgozó nem fecseg, nem személyeskedik, nem kíváncsiskodik, nem pletykázik" ­ kapják az eligazítást, mielőtt útnak indulnának. De a valóság nem ilyen rideg. Olgi néni a világ legkedvesebb gondnoknője, Teréza mama, a teljhatalmú szakácsnő nem is olyan szigorú, a turnusonként cserélődő üdülővendégekről pedig mindig akad valami pletykálkodnivaló. Ráadásul a közelben kutat vízforrás után Gedeon Kristóf, az ifjú geológus, akibe titkon mind a négy lány szerelmes.

agatha christieSir Claud Amory, a világhírű fizikus telefonon arra kéri Poirot-t, keresse fel a hétvégén vidéki házában, mert "pokolian kínos helyzetben van". A tudós az "atom bombázásával" foglalkozik, és sok kísérlete végén birtokában van immár a képlet, mellyel új tömegpusztító fegyvereket lehet kifejleszteni. Természetesen mire Poirot megérkezik, már egy hulla várja. Klasszikus Agatha Christie-helyzet: zárt helyen elkövetett bűntény, a család minden tagja és minden alkalmazott gyanús. A kis belga munkáját két kedves, régi ismerős segíti: Hastings kapitány és Japp felügyelő. A végére természetesen kiderül, ki gyilkolt a titkos képletért.

 

régi játékkártyákjpgKolb Jenő a játékkártya félévezredes múltjának legérdekesebb állomásait mutatja be könyvében, egy sor jellemző és művészi szempontból becses, vagy tárgyánál fogva különleges kártya reprodukcióival. A művelődéstörténeti szempontból is fontos Régi játékkártyák c. könyv eredeti kiadása Kner Albert színes illusztrációival és különlegesen szép tipográfiája miatt ma már bibliofil ritkaság.

 

 

halálos tavasz

Budapest, egy előkelő szálloda dolgozószobája. Elegáns, komoly fiatal férfi ül az íróasztalánál és levelet ír. Megírja tizenöt éve nem látott barátjának, miért is búcsúzik el az élettől néhány perc múlva.

Zilahy Lajos, minden idők talán legnépszerűbb magyar írója. Első bestsellere, a Karády Katalin és Jávor Pál által örök időkre filmként is klasszikussá vált regénye, a Halálos tavasz a világ legegyszerűbb története. Egy fiú szeret egy lányt, aki mást szeret. Csak ennyi. Semmi több. Talán ebben rejlik a csoda. Talán ezért szeretjük annyira, már oly sok-sok éve. És fogjuk is szeretni, amíg csak könyv és szerelem lesz a világon.

 

fizikai kémiaFelsőoktatási tanköny.

Ajnálott olvasmány azoknak, akik érdeklődnek a kémia iránt, esetleg gondolkoznak azon, hogy egyszer gyógyszerészek szeretnének lenni 🙂

 

 

 

bioszMondanom se kell, hogy mindenkinek hasznos kiadvány, aki biológia érettségire készül! Hajrá! 🙂

 

 

 

 

ürögdiA dél Európán átvezető, pompásan megtervezett utak és hidak láttán, ma is csodálattal adózunk a régi rómaiak mérnöki tudásának. Tisztában is volt mindenki annak idején a fontosságukkal, hiszen a nagy birodalom kormányzásához elengedhetetlenül szükséges volt a gyors utazás, hogy az utasítások idejében eljussanak a Földközi-tenger medencéjének legtávolabbi pontjára is. Hogyan is utaztak tehát a régi rómaiak? Erre a messzire vezető és sokfelé elágazó kérdésre Ürögdi György, az ókori római világ szakértője egész könyvvel válaszol, mégpedig nagyon érdekes és hiteles könyvvel, hiszen klasszikus szerzők vallomásai és egykorú hivatalos iratok adatai alapján tájékoztatja az olvasót.

 

 

A bejegyzés kategóriája: új könyvek
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .