Galaxisok találkozása

A humán munkaközösség minden tagja nagy lelkesedéssel vetette bele magát a program szervezésébe. Igazi csapatmunka volt, számos megbeszélés, egyeztetés előzte meg a rendezvényt. A program ötletgazdája P. Szabó Melinda volt, az ő javaslatára neveztük el „Galaxisok találkozásának” a rendezvényt. A Gutenberg-galaxis találkozott a felettünk lévő galaxissal, hiszen iskolánknak csillagvizsgáló planetáriuma is van, ezen az éjszakán az érdeklődők a távcsövet az égbolt felé fordíthatták és várták az ISON üstököst.

Közben persze zajlott az élet az éjszakai iskolában. Közel 130 diák várta izgatottan, mi fog történni, milyen meglepetéssel készültek a tanárok.
Azt est kezdetén közösen megnéztük a könyv-trailer pályázatra érkezett alkotásokat. Számos, nagyon jó színvonalú kisfilm készült, nehéz volt a döntés. A közönség szavazatai alapján A vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című könyvről készült trailer nyert ( készítői: Szekér Dóra és csapata). Ezután indultak a felolvasások.

image

A könyvtárban klasszikus irodalmat lehetett hallgatni egész éjjel, Ágoston Éva tanárnőnél a szórakoztató irodalom gyöngyszemei hangzottak el, Ostorics Júlia tanárnő a megfáradt „galaxis-utazókat” látta vendégül a mese-teremben felolvasásra, játékra.
Iskolánk volt diákja, Kun Dorottya a kézi könyvkötés rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket, Winkler Ágnes és Farkas Rita tanárnők kódexet készítettek a diákokkal együtt, valódi, kézzel készített merített papírokból.

image
image

És ha már „galaxis-utazók”- ról beszéltünk, természetesen nem maradhatott ki a sci-fi sem. Először egykori diákunk, Molnár Gábor író mesélt az alkotói folyamatról, aztán Zsidi Éva tanárnővel közösen képregényt alkottak a gyerekek.
Közben a díszteremben Kiss Anikó és Pusztai Ágnes tanárnő irodalmi vetélkedője szórakoztatta a diákokat.
Éjfélkor közös versmondásra gyűltünk össze. Berecz Andrea tanárnő segítségével a 100 éves Weöres Sándorra emlékeztünk, a Csiribiri című versét mondtuk el egyszerre közel 150-en.
Aki csendesebb programokra vágyott, az nézhetett filmet, hallgathatott hangos könyvet, az éhezőket pedig az Irodalmi Kávéház várta, házi sütivel, újságokkal, társasjátékokkal.

image

És még nem volt vége a meglepetéseknek.
Hajnali 4 órakor Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt látogatott el hozzánk. Ő is felolvasott nekünk, majd díjat adott át Udvardi Imre tanár úrnak, akinek tanítványa, Granát Roland a 2013-as Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián 3. lett. Sajnos az ISON üstökös nem mutatta meg magát, felhők takarták az eget, de azért így is szép látványban volt részük az érdeklődőknek, lehetett látni a Holdat, a Jupitert, az Orion-ködöt.
Ezután még a Csillagok háborúja című filmhez kapcsolódó vetélkedő következett, Berecz Andrea tanárnő vezetésével.
Aki még ezek után sem álmosodott el, az még mindig csatlakozhatott valamelyik felolvasó csapathoz.
Reggel 7 órakor ért véget a Galaxisok találkozása a Könyvesben. Búcsúzásképpen mindenki felírta kedvenc olvasmányának szerzőjét, címét egy cédulára, azt rákötötte egy lufira és a hagyományos Könyveses „ingyiri – bingyiri” kiáltással engedtünk fel a „galaxisba”.

image

Azt gondolom, nagyon sikeres, jó hangulatú program volt. Remélem, hogy ez is számos résztvevő életében azok közé az emlékezetes pillanatok közé tartozik majd, amiről szívesen mesél évekkel később is.
További fotók itt: Galaxisok találkozása galéria

Mindez persze nem sikerült volna a lelkes, olvasni szerető diákok nélkül, köszönjük nekik a részvételt.
Végül hadd köszönjem meg a szervező, részt vevő, érdeklődő kollégáim munkáját, hiszen nagyon sokan dolgoztunk azért, hogy egy ilyen emlékezetes program jöjjön létre.
Ágoston Éva, Baranyi Beatrix, Berecz Andrea, Farkas Rita, Hankó Lászlóné, Hortobágyi Bozsóka, Kiss Anikó, Molnár Ágnes, Monoki Ádám, Ostorics Júlia, Pej Zsuzsanna, Pusztai Ágnes, Sömjén Gábor, Szakács Margit, Szepesváry László, Szuetta Judit, Udvardi Imre, Winkler Ágnes, Zsidi Éva 

P. Szabó Melinda

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .