A Read for Fun Fun to Read Erasmus+ projekt folytatódik

Idén ősszel Horvátország, Eszék volt a projekttalálkozó helyszíne. Ebben a fordulóban a részt vevő országok gasztronómiai kultúrájának megismerése volt a cél.

Először kiválasztottunk közösen 3 olyan ételt, amit nemzeti specialitásnak tartunk, ennek angol receptjét elküldtük egymásnak. Ebből lehetett választani, és utána elkészíteni a receptek alapján a választott ételt. Mi Magyarországra jellemző ételként a gulyáslevest, a hortobágyi húsos palacsintát és a madártejet ajánlottuk.

A projektben különböző korosztályú gyerekek vesznek részt. A spanyol kisiskolások a szüleikkel együtt főztek az iskolában, a török gyerekek otthon készítették el az ételeket és aztán a szüleikkel együtt bemutatót tartottak az iskolájukban, az adott ország kultúráját, népviseletét bemutatva.

Nálunk a 10. d-sek 11 féle ételt főztek. Megkóstoltuk a horvát püspökkenyeret, gyümölcsös pitét, készült török lecsó, rizspuding, lett burgonyasaláta húsgombóccal, spanyol torrijas, churros és még egyéb finomságok. A főzésről kis videók, ppt-k készültek, ezek majd a projekt honlapján lesznek láthatóak.

Izgalmas kirándulás volt ez más népek kultúrájába.

Az eszéki projekt találkozón a tanárok nemzetközi ebédet „adtak” a vendéglátó iskola diákjainak, minden ország elhozta leghíresebb, legjellegzetesebb finomságait, mini-kiállítást rendeztünk ezekből, amit persze utána el is lehetett fogyasztani.

Horvát vendéglátóink nagyon kedvesek és szívélyesek voltak, iskolájuk bemutatása után megismerkedtünk a várossal és környékével. A szép épületek még viselik a nemrégen lezajlott délszláv háború nyomait, emlékeztetve bennünket arra, milyen közel is volt ez a háború.

Búcsúzásképpen megkaptuk a „projekt-szakácskönyvet”, és szép élményekkel teli három nap után a következő időszak feladataival a tarisznyánkban tértünk haza.

A projekt folytatódik.

A bejegyzés kategóriája: projekt
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .