31. Nádas József szavalóverseny

2024.  március 22.

Nagyszerű  költők adtak találkozót egymásnak ezen a napon, a kerület nyolc iskolájából érkező huszonnégy versenyző (köztük nyolc KKG-s diák!) szép versmondásának hála. A kötelezőn választott  Dsida Jenő vagy  Radnóti vers után a szabadon választott költők, köztük  Petőfi,  Ady, Szabó Lőrinc, Pilinszky, Orbán Ottó,  Szabó T. Anna és mások versei következtek.

A helyszín ezúttal az iskola könyvtára volt – köszönet érte P. Szabó Melinda tanárnőnek  és  diáksegítőinek  –  akiknek közreműködése révén bebizonyosodott, hogy ’sok versbarát kis helyen is elfér’. Néhány felvétel és interjú erejéig az Újpest Media munkatársai is helyet találtak maguknak és kamerájuknak.

Winkler Ágnes tanárnőtől a szervezést idén régebbi  szavalóversenyek győztesei  vették át. Az oroszlánrészt Baracsi Katalin internetjogász vállalta. A  verseny háziasszonyaként is ő   köszöntötte a megjelenteket, és mutatta be a zsűrit:

Kocsyné Nádas Anna, N. József lánya,  az Országos Széchényi Könyvtár  könyvtárosa. Férje, Kocsy László  N. József tanítványaként tagja volt Székely Gábor Könyvesben működő színjátszó körének; gyermekei és unokái is  Könyves diákok.

Kemenes János Nádas József egykori tanítványa, villamosmérnök, mérnöktanár, az N.J. Baráti Kör verseket, művészeteket kedvelő  tagja, évek óta a szavalóversenyek egyik szervezője, aki diákkorában idegenvezetőként is dolgozott.

A zsűri elnöke Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, egykori Könyves diák,  a Szomszédok című sorozat Szelényi János erdésze, a  szombathelyi Weöres Sándor Színház alapító tagja, a székesfehérvári Vörösmarty Színház színésze.

Szepesváry igazgató úr üdvözlő szavaiban kifejtette,  fontosnak tartja  az iskola hagyományainak ápolását, a megemlékezést az iskola legendás tanárairól. Megemlítette, hogy az előző évektől eltérően azért a könyvtár ad helyet a versenynek, mert a tágasabb N.J. termet átépítik, hogy újabb tanulócsoportot tudjanak elhelyezni. Örömmel említette, hogy Nádas József egyik dédunokája országos tanulmányi verseny döntőjében ’éppen most hoz dicsőséget’ az iskolára.

A zsűri elnökeként Trokán Péter elmondta, hogy Tóth Ferenc tanár úr egykori diákjaként   mindig örömmel jön a Könyvesbe, ahová  szép emlékek,  sikeres szavalások és fellépések, és most már mint a szavalóversenyek  elnökét a versenyek emléke  is fűzi.

Az N.J. Baráti Kör tagjaként Kemenes János emlékezett kedves tanárukra: „Sokunkkal megszerettette a verseket, felkeltette érdeklődésünket hazánk történelme iránt. Önbizalomra hazaszeretetre, egymás megértésére, tiszteletére nevelt.A tőle kapott útravalót tömören legjobban a ballagási meghívónkra írt Tóth Árpád idézet fejezi ki:

“Fény vagy te is, lobogj hát,
Melegíts és égess,
Hinned kell, hogy a világ
Teveled is ékes.”

Este hét óra körül került sor az eredményhirdetésre. Trokán Péter értékelte a versenyzők teljesítményét, folytatásra biztatta, és személyre szabott szakmai tanácsokkal is ellátta őket.  A díjakat az N.J. Baráti Kör nevében Margittai László és Vizváry Vilmos adták át.

A díjazottak:

I. kategória (7-8.o.)

I. helyezett Papp Ilona  (Újpesti Szűcs Sándor Általános Iskola)

II. helyezett Nemeskéri Donát (Könyves Kálmán Gimnázium)

III. helyezett Paronai Gréta (Karinthy Frigyes Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola)

II. kategória (9-10.o.)

I. helyezett Szigeti Fruzsina (Újpesti Bródy Imre Gimnázium)

II. helyezett Füredi- Szabó Zsófia (Babits Mihály Gimnázium)

III. helyezett  Molnár Ákos (BKSZC Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum)

III. kategória (11-12.o.)

I. helyezett Csillag Attila (Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium)

II. helyezett Decsi Milán (Újpesti Bródy Imre Gimnázium)

III. helyezett Fogarassy Gergő (Újpesti Bródy Imre Gimnázium)

A verseny valamennyi résztvevője jutalomkönyvet választhatott magának, benne Smohayné Simon Gyöngyös grafikusművész (volt Könyves-diák) szép ajándék könyvjelzőjével.

Vizváry Vilmos ezután bemutatta  Földiák András  Bessenyei György díjas közművelődési szakembert (Játékfilológia és A szakma dicsérete  c. kötetei az N.J. Pro Homine kiadásában jelentek meg), aki  fölidézte édesanyja, Földiák Endréné emlékét,  aki a Könyves tanára volt, és a könyvtár vezetőjeként egykor ugyanebben a teremben dolgozott. Minden résztvevő egy ajándékkönyvet vehetett át Földiák Andrástól.

A verseny autogramok írásával, szelfik készítésével és baráti beszélgetéssel ért véget. A Baráti Kör tagjai  azzal a reménnyel térhettek haza, hogy a három évtizedes hagyomány  a szervezőgárdának, az iskola támogatásának és szellemiségének köszönhetően a jövőben is folytatódik.

Viszontlátásra 2025 márciusában!

Nádas Krisztina

Kategória: Verseny | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .